Karta dań

Śniadania

Jajecznica z 3 jajek na maśle, z szynką lub boczkiem + pieczywo

Jajka w koszulkach (2 sztuki), na sałacie z pomidorem, ogórkiem, chrupiącym boczkiem, z sosem vinegrette + pieczywo i masło

Grzanki francuskie (4 sztuki) na słono lub na słodko

Gorące kanapki (4 sztuki) z szynką i serem, z dodatkiem dipu

Omlet z serkiem grani i łososiem

 

Śniadania podajemy do godziny 12:00

Przystawki i zakąski

Tatar z polędwicy wołowej

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów z dodatkiem oliwek, polane sosem vinegrette

 Łosoś wędzony zawijany w plastry ogórka z cytryną i oliwkami, na sałacie z sosem vinegrette

Zupy

Rosół z makaronem domowym 

Zupa pomidorowa z makaronem

Barszczyk czerwony z pasztecikiem

 Żurek z dodatkiem białej kiełbasy i jajkiem

Flaki wołowe

 Krem brokułowy 

 Francuska zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami

 Zupa gulaszowa

 Chłodnik (w sezonie letnim)

Dania z wieprzowiny

Tradycyjny kotlet schabowy panierowany, z ziemniakami i kapustą zasmażaną

Kotlet z pieczarkami i żółtym serem, podany z frytkami i surówką

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, podane z ziemniakami i surówką

Polędwiczki grillowane podane na sałacie lodowej z pomidorem, ogórkiem, cebulą, z sosem vinegrette, frytki 

Polędwiczki w sosie kurkowym, ziemniaki, surówki

Dania z drobiu

Filet nadziewany serem pleśniowym, przykryty plasterkiem chrupiącego boczku, z frytkami i surówką

Grillowany filet z kurczaka, z sosem jogurtowo – musztardowym, podany z frytkami i surówką

Soczyste kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym, z dodatkiem sosu czosnkowego, z frytkami i surówką

Medalion z piersi kurczaka, podany z frytkami i surówką

Filet z kurczaka panierowany migdałami, podany z frytkami i surówką

Kotlet de–Volaille, podany z frytkami i surówką

Nuggetsy z kurczaka, podane z sosem jogurtowym, frytkami i surówką

Grillowana pierś z kurczaka z mozarellą z sałatką, sosem i pieczywem

Filet pod kołderką szpinakową, frytki, surówka

Kurczak w potrawce, ryż, gotowane warzywa

Sosy do wyboru: jogurtowy, czosnkowy, musztardowy

Dania z wołowiny

Tradycyjna rolada wołowa podana z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną

Gulasz wołowy, podany z ziemniakami i surówką

Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym, z ziemniakami i surówką

Boeuf strogonow z ziemniakami i surówką

Ozór wołowy, podany z ziemniakami i surówką

Bryzol z polędwicy z pieczarkami, frytkami i surówkami

Dania z ryb

Filet z dorsza panierowany, podany z frytkami i surówką

Filet z sandacza podany z pieczarkami, frytkami i surówką

Pstrąg smażony w całości z frytkami i surówką

Łosoś w sosie serowo–śmietanowym z ziemniakami i surówkami

Łosoś grillowany podany na szpinaku, frytki

Dania jarskie

Naleśniki z frużeliną wiśniową

Omlet z warzywami

Omlet z pieczarkami

Naleśniki z serem / dżemem, bitą śmietaną, owocami

Naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta

Placek ziemniaczany z farszem warzywnym

Pieczarki duszone w sosie śmietanowym z ziemniakami i surówką

Makarony

Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem, posypany serem

Makaron spaghetti z sosem bolońskim, posypany serem

Makaron z sosem carbonara

Polecamy trzy rodzaje makaronów:
spaghetti, rurki, świderki.
Makarony gotowane są al dente, ale uwzględniamy indywidualne życzenia klientów.

Pierogi i kluski

Pierogi:

z serem polane sosem truskawkowym i bitą śmietaną

z mięsem polane cebulką z boczkiem

z kapustą i grzybami polane cebulką z boczkiem

ruskie polane cebulką z boczkiem

 

Kluski:

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą zasmażaną

Sałaty

Sałata „Lawendowe Pola”
kurczak z grilla w rozmarynie z sosem bearnaise, suszonymi śliwkami, pomidorami, ogórkami, winogronem podawany na sałacie z sosem vinegrette

Sałata bawarska
kurczak z grilla w sezamie z żółtym serem, czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorami, cebulką w sosie curry, podawana na sałatach z sosem vinegrette

Sałata norweska
z łososiem, sezamem, winogronami, ogórkami, oliwkami, podawana na sałatach w sosie vinegrette

Sałata grecka
z serem typu feta, pomidorami, ogórkami, cebulką, oliwkami, papryką, orzechami podawana na sałatach w sosie vinegrette

Sałata nicejska
z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami, pomidorami, ogórkiem, cebulką, cytryną podawana na sałatach w sosie vinegrette

Dodatki do dań

Surówka

Pieczywo

Zestaw surówek

Mizeria

Ziemniaki

Frytki

Majonez / keczup

Kapusta zasmażana

Dipy : jogurtowy, czosnkowy, musztardowy

Desery

Deser „Lawendowy”
(lody wielosmakowe – 3 gałki, z owocami i bitą śmietaną)

Deser wiśniowy
(lody czekoladowe – 3 gałki, z gorącymi wiśniami, bitą śmietaną, syropem wiśniowym i wiórkami czekoladowymi)

Deser z advocatem
(lody waniliowe – 3 gałki, bita śmietana, polane advocatem, posypane wiórkami czekoladowymi

Deser frutella
(owoce z bitą śmietaną , polane syropem owocowym)

Deser czekoladowy
(lody czekoladowe – 3 gałki, polane gorącą czekoladą, z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi)

Deser „Kubuś Puchatek”
(bita śmietana, owoce, lentilki, żelki, sos czekoladowy)

Ciasta

Szarlotka na ciepło polana sosem waniliowym

Szarlotka na ciepło polana sosem waniliowym, gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną

Sernik domowy polany czekoladą z migdałami i rodzynkami

Sernik polany sosem czekoladowym, z gorącymi owocami i bitą śmietaną

Czekolady

Czekolady podajemy w sezonie jesienno-zimowym

Czekolada z bitą śmietaną

Czekolada z chili i bitą śmietaną

Czekolada z cynamonem i bitą śmietaną

Czekolada z gałką lodów i bitą śmietaną

Czekolada „Smaki Prowansji” z gałką lodów, bitą śmietaną i advocatem

Czekolada „Lawendowe Pola” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem różanym

Koktajle i sorbety

Koktajle

Koktajl truskawkowy

Koktajl malinowy

Koktajl bananowy

Koktajl egzotyczny z owoców południowych

Sorbet (mus z mrożonych owoców)
malinowy

truskawkowy

Kawy

Kawa czarna Jacobs

Kawy z ekspresu:

Kawa czarna

Kawa biała

Kawa po wiedeńsku z bitą śmietaną

Kawa po irlandzku z whisky

Kawa po irlandzku z whisky i bitą śmietaną

Kawa „Smaki Prowansji” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem migdałowym

Kawa „Kwiat Lawendy” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem różanym

Espresso

Cappuccino

Kawa Latte (1/3 kawy, 2/3 mleka)

Syropy:

migdałowy, czekoladowy, waniliowy, kokosowy, różany

 

Kawy mrożone

Kawa mrożona Frappe
(kawa, schłodzone mleko, lód)

Kawa mrożona
(kawa, schłodzona woda, lód)

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z syropem

Kawa mrożona z bitą śmietaną i syropem

Syropy: migdałowy, czekoladowy, waniliowy, kokosowy, irish cream

Dodatkowo:

Mleko do kawy

Syrop do kawy

Bita śmietana do kawy

Gałka lodów

Herbaty

Herbata czarna Lipton

Herbata miętowa

Herbata zielona

Herbata Earl Grey

Herbata owocowa z ciasteczkiem

Herbata rumiankowa z miodem i cytryną

Herbata z brandy

Herbata z konfiturą z róży

 

Herbaty mrożone

Herbata mrożona klasyczna

Herbata mrożona malinowa

Herbata mrożona truskawkowa

Herbata mrożona miętowa

Cytryna do herbaty

Napoje, soki

Napoje

Oranżada

Lemoniada

Coca-cola, Tonic “Kinley”, Sprite, Fanta 0,25 l

Woda mineralna “Kropla Beskidu” 0,33 l

Coca- cola 0,5 l

Woda mineralna “ Kropla Beskidu” 0,5 l

 

Soki

pomarańczowy
jabłkowy
pomidorowy

 

Nektary:

grapefruitowy

czarna porzeczka

Soki ze świeżych owoców:

pomarańczowy 200 ml

grapefruitowy 200 ml

Drinki

Drinki

Niebieskie oczy
curacao, martini bianco, sprite, lód

Szalony Noe
curacao, martini bianco, sprite, lód

Malibu
rum, mleko, bita śmietana, lód

Wschód Słońca
tequila, sok z pomarańczy, syrop z grenadyny, lód

Zielony Poranek
gin, curacao, sok z pomarańczy, lód

Gin Tonic
gin, tonic, lód

Wódka Orange
wódka, sok z pomarańczy, lód

Lemon Cini
cin cin lemon, wódka, tonic lub sprite, lód

Sunny Malibu
malibu, sok pomarańczowy, syrop grenadyna, lód

Alkohole

Piwa

Piwo butelkowe

Lech 

Tyskie

Żywiec

Lech b/a

 

Wina, Aperitify

Martini Bianco

Martini Rosso

 

Wino czerwone lub białe (słodkie, półwytrawne)

O wina prosimy pytać obsługę

 

Wódka

Wódka “Luksusowa”

Wódka “Krupnik”

Wódka “Finlandia”

Likiery, koniaki

Likiery
Advocat

 

Koniaki, Brandy

Słoneczny brzeg

Pliska

Metaxa xxxxx

Whisky

Johnnie Walker

Ballantines