Karta dań
Śniadania
Jajecznica z 3 jajek na maśle, z szynką lub boczkiem + pieczywo
Jajka w koszulkach (2 sztuki), na sałacie z pomidorem, ogórkiem, chrupiącym boczkiem, z sosem vinegrette + pieczywo i masło
Grzanki francuskie (4 sztuki) na słono lub na słodko
Gorące kanapki (4 sztuki) z szynką i serem, z dodatkiem dipu
Omlet z serkiem grani i łososiem
Śniadania podajemy do godziny 12:00
Przystawki i zakąski
Tatar z polędwicy wołowej
Carpaccio z mozzarelli i pomidorów z dodatkiem oliwek, polane sosem vinegrette
Łosoś wędzony zawijany w plastry ogórka z cytryną i oliwkami, na sałacie z sosem vinegrette
Zupy
Rosół z makaronem domowym
Zupa pomidorowa z makaronem
Barszczyk czerwony z pasztecikiem
Żurek z dodatkiem białej kiełbasy i jajkiem
Flaki wołowe
Krem brokułowy
Francuska zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami
Zupa gulaszowa
Chłodnik (w sezonie letnim)
Dania z wieprzowiny
Tradycyjny kotlet schabowy panierowany, z ziemniakami i kapustą zasmażaną
Kotlet z pieczarkami i żółtym serem, podany z frytkami i surówką
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, podane z ziemniakami i surówką
Polędwiczki grillowane podane na sałacie lodowej z pomidorem, ogórkiem, cebulą, z sosem vinegrette, frytki
Polędwiczki w sosie kurkowym, ziemniaki, surówki
Dania z drobiu
Filet nadziewany serem pleśniowym, przykryty plasterkiem chrupiącego boczku, z frytkami i surówką
Grillowany filet z kurczaka, z sosem jogurtowo – musztardowym, podany z frytkami i surówką
Soczyste kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym, z dodatkiem sosu czosnkowego, z frytkami i surówką
Medalion z piersi kurczaka, podany z frytkami i surówką
Filet z kurczaka panierowany migdałami, podany z frytkami i surówką
Kotlet de–Volaille, podany z frytkami i surówką
Nuggetsy z kurczaka, podane z sosem jogurtowym, frytkami i surówką
Grillowana pierś z kurczaka z mozarellą z sałatką, sosem i pieczywem
Filet pod kołderką szpinakową, frytki, surówka
Kurczak w potrawce, ryż, gotowane warzywa
Sosy do wyboru: jogurtowy, czosnkowy, musztardowy
Dania z wołowiny
Tradycyjna rolada wołowa podana z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną
Gulasz wołowy, podany z ziemniakami i surówką
Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym, z ziemniakami i surówką
Boeuf strogonow z ziemniakami i surówką
Ozór wołowy, podany z ziemniakami i surówką
Bryzol z polędwicy z pieczarkami, frytkami i surówkami
Dania z ryb
Filet z dorsza panierowany, podany z frytkami i surówką
Filet z sandacza podany z pieczarkami, frytkami i surówką
Pstrąg smażony w całości z frytkami i surówką
Łosoś w sosie serowo–śmietanowym z ziemniakami i surówkami
Łosoś grillowany podany na szpinaku, frytki
Dania jarskie
Naleśniki z frużeliną wiśniową
Omlet z warzywami
Omlet z pieczarkami
Naleśniki z serem / dżemem, bitą śmietaną, owocami
Naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta
Placek ziemniaczany z farszem warzywnym
Pieczarki duszone w sosie śmietanowym z ziemniakami i surówką
Makarony
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem, posypany serem
Makaron spaghetti z sosem bolońskim, posypany serem
Makaron z sosem carbonara
Polecamy trzy rodzaje makaronów:
spaghetti, rurki, świderki.
Makarony gotowane są al dente, ale uwzględniamy indywidualne życzenia klientów.
Pierogi i kluski
Pierogi:
z serem polane sosem truskawkowym i bitą śmietaną
z mięsem polane cebulką z boczkiem
z kapustą i grzybami polane cebulką z boczkiem
ruskie polane cebulką z boczkiem
Kluski:
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym
Kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą zasmażaną
Sałaty
Sałata „Lawendowe Pola”
kurczak z grilla w rozmarynie z sosem bearnaise, suszonymi śliwkami, pomidorami, ogórkami, winogronem podawany na sałacie z sosem vinegrette
Sałata bawarska
kurczak z grilla w sezamie z żółtym serem, czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorami, cebulką w sosie curry, podawana na sałatach z sosem vinegrette
Sałata norweska
z łososiem, sezamem, winogronami, ogórkami, oliwkami, podawana na sałatach w sosie vinegrette
Sałata grecka
z serem typu feta, pomidorami, ogórkami, cebulką, oliwkami, papryką, orzechami podawana na sałatach w sosie vinegrette
Sałata nicejska
z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami, pomidorami, ogórkiem, cebulką, cytryną podawana na sałatach w sosie vinegrette
Dodatki do dań
Surówka
Pieczywo
Zestaw surówek
Mizeria
Ziemniaki
Frytki
Majonez / keczup
Kapusta zasmażana
Dipy : jogurtowy, czosnkowy, musztardowy
Desery
Deser „Lawendowy”
(lody wielosmakowe – 3 gałki, z owocami i bitą śmietaną)
Deser wiśniowy
(lody czekoladowe – 3 gałki, z gorącymi wiśniami, bitą śmietaną, syropem wiśniowym i wiórkami czekoladowymi)
Deser z advocatem
(lody waniliowe – 3 gałki, bita śmietana, polane advocatem, posypane wiórkami czekoladowymi
Deser frutella
(owoce z bitą śmietaną , polane syropem owocowym)
Deser czekoladowy
(lody czekoladowe – 3 gałki, polane gorącą czekoladą, z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi)
Deser „Kubuś Puchatek”
(bita śmietana, owoce, lentilki, żelki, sos czekoladowy)
Ciasta
Szarlotka na ciepło polana sosem waniliowym
Szarlotka na ciepło polana sosem waniliowym, gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną
Sernik domowy polany czekoladą z migdałami i rodzynkami
Sernik polany sosem czekoladowym, z gorącymi owocami i bitą śmietaną
Czekolady
Czekolady podajemy w sezonie jesienno-zimowym
Czekolada z bitą śmietaną
Czekolada z chili i bitą śmietaną
Czekolada z cynamonem i bitą śmietaną
Czekolada z gałką lodów i bitą śmietaną
Czekolada „Smaki Prowansji” z gałką lodów, bitą śmietaną i advocatem
Czekolada „Lawendowe Pola” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem różanym
Koktajle i sorbety
Koktajle
Koktajl truskawkowy
Koktajl malinowy
Koktajl bananowy
Koktajl egzotyczny z owoców południowych
Sorbet (mus z mrożonych owoców)
malinowy
truskawkowy
Kawy
Kawa czarna Jacobs
Kawy z ekspresu:
Kawa czarna
Kawa biała
Kawa po wiedeńsku z bitą śmietaną
Kawa po irlandzku z whisky
Kawa po irlandzku z whisky i bitą śmietaną
Kawa „Smaki Prowansji” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem migdałowym
Kawa „Kwiat Lawendy” z gałką lodów, bitą śmietaną i syropem różanym
Espresso
Cappuccino
Kawa Latte (1/3 kawy, 2/3 mleka)
Syropy:
migdałowy, czekoladowy, waniliowy, kokosowy, różany
Kawy mrożone
Kawa mrożona Frappe
(kawa, schłodzone mleko, lód)
Kawa mrożona
(kawa, schłodzona woda, lód)
Kawa mrożona z bitą śmietaną
Kawa mrożona z syropem
Kawa mrożona z bitą śmietaną i syropem
Syropy: migdałowy, czekoladowy, waniliowy, kokosowy, irish cream
Dodatkowo:
Mleko do kawy
Syrop do kawy
Bita śmietana do kawy
Gałka lodów
Herbaty
Herbata czarna Lipton
Herbata miętowa
Herbata zielona
Herbata Earl Grey
Herbata owocowa z ciasteczkiem
Herbata rumiankowa z miodem i cytryną
Herbata z brandy
Herbata z konfiturą z róży
Herbaty mrożone
Herbata mrożona klasyczna
Herbata mrożona malinowa
Herbata mrożona truskawkowa
Herbata mrożona miętowa
Cytryna do herbaty
Napoje, soki
Napoje
Oranżada
Lemoniada
Coca-cola, Tonic “Kinley”, Sprite, Fanta 0,25 l
Woda mineralna “Kropla Beskidu” 0,33 l
Coca- cola 0,5 l
Woda mineralna “ Kropla Beskidu” 0,5 l
Soki
pomarańczowy
jabłkowy
pomidorowy
Nektary:
grapefruitowy
czarna porzeczka
Soki ze świeżych owoców:
pomarańczowy 200 ml
grapefruitowy 200 ml
Drinki
Drinki
Niebieskie oczy
curacao, martini bianco, sprite, lód
Szalony Noe
curacao, martini bianco, sprite, lód
Malibu
rum, mleko, bita śmietana, lód
Wschód Słońca
tequila, sok z pomarańczy, syrop z grenadyny, lód
Zielony Poranek
gin, curacao, sok z pomarańczy, lód
Gin Tonic
gin, tonic, lód
Wódka Orange
wódka, sok z pomarańczy, lód
Lemon Cini
cin cin lemon, wódka, tonic lub sprite, lód
Sunny Malibu
malibu, sok pomarańczowy, syrop grenadyna, lód
Alkohole
Piwa
Piwo butelkowe
Lech
Tyskie
Żywiec
Lech b/a
Wina, Aperitify
Martini Bianco
Martini Rosso
Wino czerwone lub białe (słodkie, półwytrawne)
O wina prosimy pytać obsługę
Wódka
Wódka “Luksusowa”
Wódka “Krupnik”
Wódka “Finlandia”
Likiery, koniaki
Likiery
Advocat
Koniaki, Brandy
Słoneczny brzeg
Pliska
Metaxa xxxxx
Whisky
Johnnie Walker
Ballantines